Öne Çıkan Yayın

Sahra'nın Ölümcül Kumları

GENEL GÖRELİLİK(İZAFİYET TEORİSİ)



     100 yıl önce, genel görelilik kuramı fiziğin bir direği haline geldi. Bu basit düşünce o kadar şık ki anlamanız için süper güçlere  bile ihtiyacınız yok.
     Albert Einstein'ın  bu teorisi Newton'un birinci hareket kanunu (eylemsizlik) ile başlar:Bir nesne bir kuvvet tarafından harekete geçirilmedikçe aynı konumunda kalır.Bunun anlamı;eğer kuvveti hissetmezseniz ya oturup duracaksınız ya da sonsuza dek düz bir hizada sabit hızla havada süzüleceksiniz. Ama Albert Einstein kendisine sordu:"Çatıdan atlasam ne olur?"
"Serbest düşerken ağırlıksız hissederim.Yere doğru hızlansam bile hiçbir kuvvet hissetmem."

    Einstein'in içinde bir paradoks vardı.Hiçbir kuvvet hissetmeyen bir nesne sabit bir hızla yol almalıdır ama bir şey yer çekimi kuvvetini hissettiğinden dolayı hızlanır.Einstein bu paradoksu çözerse yer çekiminin kaynağını açıklayabileceğini fark etti.

YER ÇEKİMİ UZAY ve ZAMANIN BÜKÜLMESİDİR.
"Bu hayatımdaki en mutlu düşünce"

     Einstein bu ağır şeyi eğik uzay zamanı gibi açıkladı.Serbest düşen bir nesne uzayda mümkün olan en kısa yolu seçer.O halde,bu yol bize görünmese de nesneye kuvvet etki etmez.
Yani aşağı yukarı bu şekilde çalışıyor. Gelin hayal edelim:
"Beni çatıya kadar takip edin.Eğer yer çekimi kapanırsa ben sadece diyagramda yüzen bir iz olurum."
"Şimdi yer çekimini geri açın.Dünya'nın kütlesi uzay zamanını büker. Bu yüzden yerdeki bu zaman çatıdaki zamandan yavaştır."
Zaman eksenini zemine yaklaştırmamız gerekir bu yüzden diyagram eğilir.
     Şimdi ise çatıdan yere inelim.
Tabi ki,uzay zaman çarpıklığı olduğunu söylemek,bu düşünceyi niceliksel teoriye dönüştürmekten daha kolaydır.


     Einstein yıllarca kütle ve enerji dağılımının tam olarak nasıl dağıldığını matematiksel olarak açıklamak için uğraşmıştı.
     Bugün bile Einstein'in genel göreliliği,bilim adamlarınca yer çekiminin anlaşılmasında ki en iyi düşüncesidir ve kozmosu büyük ölçüde anlamamızın bir anahtarı olarak kalmıştır.
ÇİZGİ ROMAN TADINDA OKUMAK İÇİN(İNGİLİZCE)
KAYNAKÇA:sciencemag.org

Yorumlar